Nahajate se tukaj

Kaj je FT

Avtor: admin admin (20.05.2014 - 16:36)
Zadnje posodobljena: Dusan Jakic (14.08.2014 - 18:10)
Oznake: Field Target, FT, HFT, kaj je FT?

Field target športna disciplina za zračno orožje, ki izvira iz Združenega Kraljestva. Field Target je bil prvotno osnovan kot disciplina, ki simulira lovske scenarije, zato so še danes tarče v obliki malega plena iz Anglije. Začetki segajo v zgodnja 80. leta prejšnjega stoletja, takrat je bila to stvar Angležev in Američanov. V zgodnjih 90. letih pa so se tekmovanj začeli udeleževati tudi predstavniki drugih držav. Med prvimi Norveške in Nemčije. V tistem času so se začela tudi prva mednarodna tekmovanja. Danes pa je Field Target vse bolj popularen po celem svetu; svetovnega prvenstva leta 2013 se je udeležilo 300 tekmovalcev iz 27. držav. Field target klubi s celega sveta so združeni pod okriljem Svetovne Field Target Federacije. Tako se vsa svetovna tekmovanja odvijajo po pravilniku WFTF. Posamezni klubi lahko na svojih tekmah uporabljajo svoje različice pravil, ki se razlikujejo od kluba do kluba. (vir: Wikipedia)

Pravila Igre

Glavni cilj je seveda natančen zadetek tarče. Le ta ob zadetku v "kill zone" pade in le to šteje. Če tarča ne pade, je zgrešena. Strelci merijo na tarčo iz oddaljenosti od 8 pa vse do 50 metrov. Standardni premer kill zone-a je 40 mm, a so v uporabi tudi 15mm in 25mm. Field target se strelja iz treh položajev: kleče, stoje in prosto (leže/sede). Položaj streljanja je označen na strelskem mestu za vsako stezo posebej.  Na stezi sta 2, največ tri tarče, ki jih streljamo po vrstnem redu; tarče so oštevilčene, če niso velja pravilo "od leve proti desni". Vsak padec tarče šteje eno piko. Zmaga tekmovalec z največ pikami, če je več izenačenih strelcev na koncu tekmovanja se strelja "podaljške" dokler vsa mesta niso podeljena. Field target disciplina vsebuje različne razrede tekmovanja. Ti temeljijo predvsem na opremi strelca. V PCP razredu tekmujejo strelci z PCP (pre - charged pneumatic) zračnimi puškami, v razredu Springer pa z puškami z vzmetnim/nitro pogonom. WFTF pravila določajo da nobena puška ne sme presegati 16,3 J moči, kljub temu pa v državah kjer zakonodaja to dovoljuje, občasno organizirajo tudi Power razred za močnejše zračne puške. 

Stoje

Kleče

Sede/Prosto

 

Field target je zabavna in sproščena disciplina, hkrati pa ponuja strelcu velik izziv. Za vrhunske rezultate je potrebno ogromno vaje, predvsem pa znanja balistike in poznavanja samega orožja in opreme. Zelo pomembna je sposobnost oceniti razdaljo do tarče in potem s pomočjo balistične tabele prilagoditi optiko (pristreliti na to razdaljo) za popoln zadetek, pa ne pozabimo še na veter in inklinacijo oziroma naklon strela (gor/dol). Zato je pri Field Target-u na profesionalnem tekmovalnem nivoju tako pomembna optika. Z velikim premerom leče (tudi 60mm) in veliko povečavo (x50) je mogoče zelo natančno izostriti tarčo in natančno oceniti razdaljo.

Kot večina strelskih disciplin, je Field Target na najvišjem nivoju borba živcev in koncentracije.

To je šport za vsakogar, predvsem zato ker na vseh stopnjah ponuja veliko izzivov in zabave. Dostopna pa je tudi začetniška oprema, saj potrebujete le vzmetno puško in daljnogled. 

Za več podrobnosti o pravilih si preberite WFTF Pravilnik.