You are here

Tarče

Author: Dušan Jakič (02.06.2014 - 18:18)
Last Modified by: admin admin (12.06.2014 - 15:03)
Tags: tarče, tarče za FT, mete, FT, Field Target

Picture

Tarče za Field Target so kovinske silhuete malega plena z odprtino za zadetek. Od zadetku skozi odprtino diabola zadane kovinski vzvod tik za odprtino in tako "prevrne" celotno silhueto. Field Target tarče so nastavljene tako, da silhueta pade samo ob zadetku skozi odprtino. V primero zadetka v kovinsko silhueto tarča ne sme pasti.

Tarča je nameščena na podnožje, ki ima odprtine skozi katere ga pričvrstimo na podlago z klini ali vijaki. Tarča mora biti dobro pritrjena, da lahko z vrvico po zadetku silhueto ponovno dvignemo.

Mehanizem za dvig in padec tarče je preprost a vseeno potrebuje nekaj skrbi in vzdrževanja. Pri tarčah je najbolj pomembna kvaliteta mehanizma in kako zahtevno, zamudno in pogosto je popravilo. V klubih se načeloma uporablja trpežnejše, pogosto doma ali po naročilu narejene tarče. Te so tudi dražje, saj so narejene iz debelejših in kvalitetnejših materialov, ustvarjene z namenom da zdržijo. Take tarče je tudi težje dobiti, razen če jih naredimo sami, za kar potrebujemo kar nekaj spretnosti in orodja. 

Pri nas so v glavnem na voljo tarče španskega podjetja GAMO. Cenovno dostopne in lične dajejo dober prvi vtis. Po nekaj časa uporabe pa se mehanizem že pošteno razmaje in je treba popravljati. Če izgubite kak delček - kar se v naravi rado zgodi - je treba še improvizirati. Za začetek so vsekakor dovolj, a hitro dobijo nadgradnjo.   
Za trening field targeta se poleg silhuet uporablja tudi tako imenovane "spinnerje".