You are here

PCP

Author: admin admin (22.05.2014 - 18:23)
Last Modified by: Rok Avbar (23.03.2015 - 08:47)
Tags: pcp, airguns


V direktnem prevodu: pred-napolnjena pnevmatična. Čisto preprosto povedano to pomeni, da ima puška na sebi kot integriran del vključeno zalogo stisnjenega zraka. Način delovanja je preprost. Ob proženju udarna vzmet odpre ventil rezervoarja stisnjenega zraka in tako požene diabolo po cevi. Prednosti take puške je veliko in večina je očitnih. PCP puške so praktično brez odsuna, z lahkoto nastavimo moč puške z prilagajanjem ventila in udarne vzmeti, puške ni treba polniti/napeti za vsak strel itd ... PCP puške so na samem vrhu razvoja tekmovalnega in lovskega (pri nas je lov z zračnim orožjem prepovedan)zračnega orožja. Zato je cena tudi temu primerna. To je za začetnike gotovo velika in najdražja investicija za vstop v Field Target. Vstop v svet PCP se začne nekje pri €1000. Zgornje meje, koliko denarja lahko zapravimo za PCP puško in opremo skoraj ni. Za primerjavo, oprema profesionalnih športnih strelcev z zračno puško na 10 metrov lahko stane več kot res soliden avto. Pri Field Target-u pa potrebujemo nekaj manj obleke, a zato velik zalogaj denarja za vrhunski daljnogled. A tukaj se bomo posvetili predvsem puškam. PCP Puškam.

PCP puške za Field Target v veliki večini vsebujejo napravo, ki se imenuje regulator. To je pravzaprav regulator pritiska. Z regulatorjem v PCP puški dosežemo to, da je vsak strel izstreljen z isto močjo. Recimo da imamo rezervoar stisnjenega zraka napolnjen na pritisk 200 barov. Če regulator nastavimo na 100 barov pomeni, da bomo vse strele, ki bodo izstreljeni do točke kjer tlak v rezervoarju pade pod 100 barov, izstrelili z isto močjo. To je pomembna lastnost puške - konsistenca. Če primerjamo krivulji moči dveh pcp pušk, prva z regulatorjem in druga brez, vidimo, da je krivulja PCP puške z regulatorjem pravzaprav ravna premica do točke kjer pritisk v rezervoarju pade pod pritisk regulatorja in se potem obrne navzdol. Pri PCP puški brez regulatorja pa krivulja najprej raste in nato pada. Z regulatorjem je potem veliko lažje puško dobro nastreliti in puški na strelišču zaupati, da bo proizvedla točno pravo moč.

Tukaj je primerjava med dvema Crossman Marauder-jema. Na levi je Mrod z regulatorjem, na desni brez. Brez regulatorja se hitrost bistveno spreminja glede na pritisk v rezervoarju, torej se spreminja sama balistična krivulja in s tem tudi točka zadetka. To pomeni, da je treba puško brez regulatorja na desni nastreliti nekje med 6. in 16. strelom in za tem puško spet napolniti. Nekje med 6. in 16. strelom se namreč nahaja območje kjer je variacija hitrosti najmanjša. PCP puška z regulatorjem je tudi bolj odporna na spremembe temperature. Temperatura najbolj vpliva na zračno orožje na Co2 bombice. Ker je FT šport na prostem se Co2 načeloma ne uporablja. PCP puška z regulatorjem pa je na zunanje razmere najbolj odporna opcija v svoji kategoriji.  

Prav zaradi regulatorja in posledic, ki jih prinese seboj, veljajo PCP puške za najbolj natančne zračne puške. Tu je nekaj redkih primerkov pušk, kot je naprimer serija pušk Feiwerkbau 600-603. FWB 600-603 je serija SSP pušk. Single stroke pneumatic. Z stranskim vzvodom spustimo zrak v cilinder in ga stisnemo. Tako je puške FWB 600-603 potrebno napeti za vsak strel, a je prednost v tem, da so brez odsuna in z izjemno majhno variacijo hitrosti. Količina zraka in pritisk v cilindru sta zmeraj enaka in rezultat je isti kot pri uporabi regulatorja na PCP puški. Žal pa te puške niso namenjene za Field Target, dosegajo namreč le 7.5 J moči. Obstaja nekaj pušk, kot naprimer FX Independence, ki imajo sistem večkratnega pumpanja. FX Independence ima rezervoar zraka z visokim pritiskom. Ko pritisk po strelu pade lahko zalogo zraka obnovimo z večkratnim pumpanjem stranskega vzvoda. Tako proizvede veliko večjo moč kot FWB 600-603 in ima lastnosti PCP puške. 

Klasične PCP puške nimajo vgrajenih sistemov kot je FX Independence. Zanašajo se na zunanji vir stisnjenega zraka. Ta vir je lahko jeklenka, visokotlačni kompresor ali ročna visokotlačna črpalka. Navadni kompresorji za zrak tu nimajo kaj početi, saj dosegajo le nekih 8 barov v povprečju. Govorimo o 200 do 300 barov pritiska. Visokotlačne črpalke so drage kot žafran. Poleg tega so tudi počasne. Uporabljajo se predvsem za polnjenje jeklenk s katerimi kasneje polnimo puške. Jeklenke so srednja opcija, bistveno cenejše od kompresorja, a zaloga zraka je omejena. Večja jeklenka je jasno dražja in hitro to postane velik strošek. Vprašanje je tudi kje jeklenko napolniti. Toda če rešimo ta vprašanja je polnjenje PCP pušk z jeklenko najhitreje in najlažje. Z eno jeklenko na 300 bar lahko standardno PCP puško napolnimo presenetljivo veliko krat - kolikokrat jo lahko napolnite je odvisno od prostornine rezervoarja puške in prostornine jeklenke, tlaka jeklenke in tlaka na katerega polnimo puško. Tukaj je priročen kalkulator za polnjenje PCP pušk (v angleškem jeziku). Nujo je omeniti, da morajo biti jeklenke atestirane, drugače vam jo ne bo nihče hotel napolniti. Zadnja in najcenejša možnost polnjenja PCP pušk je ročna visokotlačna zračna črpalka. Če si mislite, da je napolniti PCP puško na 200 barov z ročno puško težko, imate prav. Vsekakor če ste v slabi kondiciji. A to je vseeno zabavno početje, saj je občutek ustvariti 200 barov z lastnimi rokami res nekaj posebnega. Z ročno črpalko smo tudi najbolj mobilni, saj je najlažja med temi tremi možnostmi. Potrebuje pa nekaj nege in vzdrževanja, tako kot puška in pravzaprav vsa oprema. 

Prednosti

  • Brez odsuna;
  • Izjemna natančnost;
  • Veliko število strelov brez polnjenja;
  • Nastavljivost moči.

Slabosti

  • Visoka cena;
  • Potrebna je dodatna oprema za polnjenje (kompresor/jeklenka/ročna črpalka).
  • Rezervoar stisnjenega zraka je potrebno prazniti in prijaviti na potovanju (še posebej z letalom)

OPOZORILO! PROSIM PREBERI! STISNJEN ZRAK JE LAHKO NEVAREN!

Že prej omenjena puška, Crossman Marauder, je ena izmed najbolj priljubljenih FT PCP pušk med začetniki. Na eni strani je relativno nizka cena, na drugi pa veliko tržišče dodatkov in predelav/izboljšav. Še malo cenejša in mnogo glasnejša je Crossman Discovery. A problem "nizko cenovnih" PCP pušk so ponavadi cevi in natančnost. Zaradi večje proizvodnje je nadzor kakovosti slabši in tukaj je možnost, da dobite slabo cev večja. A vseeno za začetnike to niti ni tako pomembno, razen če je puška res katastrofa. V tem primeru jo je treba vrniti prodajalcu. Začetnik pa mora vedeti, da prva puška vsekakor ne bo zadnja. Enako velja za daljnogled in ostalo opremo, ki raste s strelcem, njegovim znanjem in zahtevami.  Sam vrh PCP zračnih pušk predstavljajo nemški Steyr-Sportwaffen, Feinwerkbau in Anschutz, ki se v zadnjih letih specializirajo tudi za Field Target. Tu so še angleški AirArms, Daystate in drugi.